
Tämä blogikirjoitus on osittain ote Snoobin Hakukoneoptimoinnin ostajan oppaasta.
Hakukoneoptimointia ostaessa on hyvä tietää paitsi se, mistä hakukoneoptimoinnissa on kyse, mutta myös se, mistä tunnistaa hyvän palveluntarjoajan.
Kun harkitset hakukoneoptimointiprojektin aloittamista, pohdi näitä kysymyksiä keskustellessasi vaihtoehtoisten palveluntarjoajien kanssa.
Ymmärtääkö hakukoneoptimoinnin tekijä liiketoimintaasi?
Hakukoneoptimointi sisältää runsaasti analysointia ja suunnittelua, jossa on olennaista tuntea asiakkaan liiketoimintaa.
Toimialaa ja sen asiakkaita tuntematta on työläämpää selvittää esimerkiksi minkälaisia hakusanoja tuotteita etsivät ihmiset käyttävät.
Ovatko hakukoneoptimoijasi tiedot ajan tasalla?
Toteuttajan tiedot ja taktiikat ovat optimointiprojektissa tärkeässä roolissa. Ala kehittyy ja muuttuu nopeasti ja hyvän tekijän on pysyttävä kelkassa.
Lisäksi hakukoneoptimointiin voi aina käyttää myös kyseenalaisia keinoja, joilla asiakkaiden sivustoille kerätään hyödytöntä tai tavoitteiden kannalta jopa haitallista kävijäliikennettä.
Jotkut keinot ovat myös Googlen ankarasti kieltämiä, ja niiden käyttö voi johtaa jopa sivuston poistamiseen Googlen hakutuloksista. Näiden asioiden arviointi voi olla ostajalle vaikeaa. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin kysymyksiin:
Lupaako hakukoneoptimoijasi nopeita tuloksia?
Perusasiat on suhteellisen helppo hoitaa nopeasti, mutta asiakasvirtojen kasvattaminen ja oman jalanjäljen laajentaminen on prosessi, joka ei onnistu yhdessä yössä. Vältä siis pikavoittojen lupailijoita ja liittoudu pitkäjänteistä yhteistyötä tavoittelevien kanssa.
Lupaako hakukoneoptimoijasi ”ykköspaikan Googlessa”?
Ykköspaikka hakutuloksissa ei ole pätevä tavoite ja keskittyminen puhumaan hakusanojen sijoituksista hämärtää oikeasti tärkeitä asioita: tavoitteellista, liiketoiminnallesi relevanttien ihmisten tavoittamista tuotteidesi äärelle.
Kaiken lisäksi yleispätevää paalupaikkaa Googlen hakutuloksissa ei enää ole. Se miltä hakutulossivu näyttää ja mikä sivusto on kulloinkin listan kärjessä riippuu esimerkiksi hakijan omasta hakuhistoriasta, sijainnista, kieliasetuksista ja muista tekijöistä.
Ostaako hakukoneoptimoijasi linkkejä?
Sivustollesi kohdistuvat linkit ovat edelleen yksi tapa vaikuttaa sivustosi näkyvyyteen verkossa. Niiden hankkimiseen on hyviä ja nykyaikaisia tapoja, mutta myös vanhanaikaisia ja täysin kiellettyjä ja siten haitallisia.
Ääriesimerkki on yksiselitteisesti kielletty linkkien ostaminen, josta Google rankaisee ankarasti. Myös erilaisten huonolaatuista sisältöä masinoivien blogiverkostojen käyttäminen ns. linkkifarmeina on vaarallista, eikä auta tavoittamaan sivustollesi oikeasti tuotteistasi kiinnostuneita ihmisiä.
Esimerkiksi blogin kirjoittaminen omalla sivustolla ja verkostoituminen vierasbloggauksella ovat hyviä ja nykyaikaisia tapoja kerätä sivustollesi johtavia linkkejä. Sovi siis kirjoittavasi vaikka yhteistyökumppanisi blogiin. Kirjoitus tietenkin sisältää myös linkin omalle sivustollesi, ja huomiota herättävä kannanotto voi poikia lisää sivustollesi viittaavia linkkejä muilta bloggaajilta.
Osaako hakukoneoptimoijasi viestiä?
Hakukoneoptimointi ei ole pelkkää koodikikkailua tai suositusten laatimista. Pitkäjänteisessä projektissa on tärkeää, että tehdään toimenpiteitä ja analysoidaan niiden vaikutuksia.
Hyvä hakukoneoptimoija on myös hyvä viestijä, joka osaa kommunikoida tulokset, suositukset ja niiden merkityksen sekä yrityksesi henkilöstölle että mahdollisille muille optimointiin osallistuville tahoille.
–
Jos haluat tietää enemmän hakukoneoptimoinnin ostamisesta, lataa Snoobin ilmainen Hakukoneoptimoinnin ostajan opas.