Quantcast
Channel: Fonecta Enterprise Solutions » blogi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Miten saat työntekijäsi tuottamaan sisältöä?

$
0
0
Paraolympics gold medal

Paraolympics gold medal

photo: adrian8_8

Kirjoitan tätä blogia osallistuakseni bloginkirjoituskilpailuun.

Mikä kilpailu, ja millä perusteilla blogikirjoitusta voi arvostella ilman puolueellisuutta ja mielipiteitä? Lue kirjoitus loppuun, niin saat vastauksen kysymyksiin.

Tällä kertaa kilpailu on yrityksemme sisäinen, ja sen tavoitteena on kannustaa ja rohkaista henkilöstöä osallistumaan sisällöntuotantoon. Ainakin minun kohdallani tämä toimi.

Sisällöntuotanto ja sisältömarkkinointi ovat haasteita jokaiselle yritykselle – yllättäen etenkin asiantuntijaorganisaatioille. Niin meillekin, vaikka blogistamme löytyy viikoittain uusia tarinoita, keissejä, ajatuksia ja mielipiteitä verkkomarkkinoinnin maailmasta.

Sisällön luominen vaatii aikaa ja pohdintaa. Sisällöntuotanto on helppo sälyttää markkinoinnin niskoille, mutta sen jälkeen markkinoijille ei aikaa paljon muuhun jäisikään. Se taas ei ole yrityksen kannalta järkevä ratkaisu, ellei yrityksellä ole varta vasten omaa yksikköä sisällöntuotannolle. Yleensä kaivataan apuja koko organisaatiolta.

Kaiken lisäksi tuotetun sisällön pitäisi olla kiinnostavaa, lukijalleen hyödyllistä ja sen avulla pitäisi pystyä muuttamaan lukijan tapaa suhtautua asioihin. Parhaimmillaan sen avulla saadaan myyntiä (ei ehkä suoraa myyntiä, mutta välillisesti kylläkin – ja onhan tavoitteena myös vakuuttaa yleisö siitä, että meiltä löytyy paras näkemys ja osaaminen).

Tämän vuoksi ulkopuolisen avun käyttäminen voi olla vaikeaa alalla, jossa asiasta kirjoittaminen vaatii asiantuntemusta, paljon kokemusta ja vahvaa osaamista.

Tarinoita arkipäivästä

Parhaat tarinat ja konkreettisimmat esimerkit löytyvät usein jokapäiväisestä tekemisestä. Lähes jokaisen projektin ja myynti- tai palvelutapahtuman kohdalla nousee esiin ongelmia, haasteita ja ennen kaikkea ratkaisuja, joita jaetaan kollegoiden kesken kahvikoneen äärellä.

Jos hetken miettii, ymmärtää että useimmat näistä koskevat suurta osaa yrityksiä. Miksi emme siis jakaisi näitä tarinoita ja oivalluksia anonyymissä muodossa myös muille?

Kaksi estettä lienevät ylitse muiden.

1. Jokapäiväinen on liian jokapäiväistä

Koen käsittelemäni tapaukset liian arkipäiväisinä ja tavallisina, eli epäkiinnostavina, koska minulle ne ovat rutiinia. En tule ajatelleeksi, että sadat asiakkaat painivat näiden ongelmien kanssa ja tulevat törmäämään samoihin haasteisiin, ellei joku kerro kuinka ne vältetään.

Usein tyrmistyn itse siitä, kuinka pieni asia voi olla asiakkaalle ”juuri se tärkein juttu”. Vähättelemme omaa tekemistämme, jos se ei ole viimeisintä kuuminta hottia. Usein perusasioiden kuntoon laittamisesta on paljon enemmän hyötyä kuin trendikkäästä hifistelystä.

2. En osaa kirjoittaa

”Minä olen niin huono kirjoittaja”. Totta, kaikkien kynä ei sivalla yhtä terävästi ja oikeinkirjoitus fiksuine lauseenrakenteineen voi olla ylivoimainen tehtävä.

Jos kuitenkin osaat pistää asiasi paperille/Wordiin ymmärrettävästi, on sen jälkeen markkinoinnin tai muun sisällöstä vastaavan henkilön kohtuullisen helppo muokata tekstistä luettavaa ja sujuvaa. Arvatkaapa tuleeko tämäkään teksti alkuperäisessä muodossaan ulos? (toim. huom. tällä kertaa yllättävän pitkälti)

Kuinka mittaamme blogin laatua?

Mutta takaisin siihen kilpailuun. Blogin ”hyvyyshän” on aina subjektiivinen kokemus, mutta tällä kertaa kilpailussamme on varsin konkreettisia web-analytiikan mittareita, jotka pyritään liittämään kirjoitusten luomaan liiketoimintahyötyyn. Julkaisuun asti päätyneistä kirjoituksista mitataan seuraavia asioita:

  1. paljonko blogia on luettu
  2. paljonko blogia jaetaan sosiaaliseen mediaan
  3. paljonko jakaminen tuo liikennettä sivustollemme
  4. paljonko blogin lukeneet tai jakamisen kautta saatu liikenne tutustuu palvelutuotteisiimme
  5. paljonko näistä kävijöistä tulee myyntiä edistäviä konversioita

Kahdella viimeisellä lienee suurempi painotus arvostelussa, koska nuo asiat liittyvät suoraviivaisemmin myyntiin.

Jos sait tästä kirjoituksesta ajatuksia sisällöntuotantoon, tai koit saavasi tästä muuta hyötyä työskentelyysi, niin pistäthän jakoon, käythän tutustumassa myynnille, markkinoinnille tai yrityksen johdolle tarkoitettuihin palveluihimme, ja jos ne näyttävät hyödyllisiltä, jätä yhteydenottopyyntö tai soita suoraan, niin keskustellaan blogien mittaamisesta lisää: 09 8860 2170.

Voittoni on nyt sinun käsissäsi. Autathan minua?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Trending Articles